10 tips om gezond te sporten op hete dagen

Fitness

Blog_hete-dagen-sport-11.jpg

Tropische temperaturen hoeven niet te betekenen dat je je sportieve activiteiten on hold moet zetten. Je moet enkel rekening houden met een aantal factoren wanneer je naar de sportschool trekt. Daarom geven we je graag deze 10 tips mee! 


Read the entire article


1)     Hydrateer je de hele dag door

Een veelvoorkomende fout is dat je slechts drinkt wanneer je dorst hebt. Het is echter belangrijk om de hele dag door gehydrateerd te blijven en zelfs meer te drinken dan je dorstgevoel aangeeft. Je krijgt namelijk pas dorst wanneer je reeds veel vocht verloren hebt en dan is het in principe al te laat. 

2)     Vermijd de warmste momenten

Op warme dagen is het afgeraden om te sporten tijdens 12u en 17u omdat de zon dan op haar hoogste punt staat. Wil je graag bewegen, doe dit dan bij voorkeur ’s morgens of later in de avond. Op deze momenten zal het nog steeds warm zijn, maar wel een pak draaglijker. 

3)     Kies voor luchtige kledij

Maak je je klaar om naar de fitness te trekken, ga dan voor een luchtige outfit. Het voornaamste is dat je voor een t-shirt kiest van sneldrogende en vochtafdrijvende stof. Deze zorgen ervoor dat het zweet sneller verdampt en je lichaam sneller afkoelt.

4)     Beperk cafeïne en alcohol

Jezelf hydrateren is van groot belang en cafeïnehoudende en alcoholische dranken hebben het negatieve effect dat je sneller uitdroogt. Vermijd deze dranken dus zoveel mogelijk. Let ook op met alcohol na het sporten. Het zorgt er immers voor dat je spieren zich langzamer herstellen.

5)     Verhoog je ijzerinname

Ijzer staat in voor het transport van zuurstof door het lichaam. Wanneer je niet voldoende ijzer hebt, loop je het risico om sneller buiten adem te zijn. Ijzerrijke voedingsproducten zijn onder andere vlees, vis, ei, brood, aardappelen en groente.  

6)     Acclimatiseer eerst 

In de zomer kunnen er grote temperatuurschommelingen optreden. De ene dag is het begin de twintig graden en twee dagen nadien stijgt het kwik naar tropische waarden. Bouw je training dus rustig op en geef je lichaam de tijd om te wennen aan de omgevingstemperatuur. 

7)     Luister naar je lichaam

Jij kent jezelf als de beste en weet dus ook wanneer je je grens bereikt hebt. Volg dus je gevoel en push jezelf niet te hard. Het is doodnormaal dat je op warme dagen de lat iets lager moet leggen en dat je niet dezelfde sportprestaties behaalt dan bij koeler weer. Las indien nodig een pauze in. 

8)     Houd je lichaam koel tijdens het sporten

De meest voor de hand liggende manier om af te koelen, is door simpelweg water over je hoofd te gieten of door een natte handdoek in je nek te leggen. Ben je een loper, dan heb je geluk want onze loopbanden beschikken over ingebouwde ventilatie. 

9)     Las een cooling down in na het sporten

Beëindig je workout niet te bruusk, maar bouw geleidelijk af. Zo vermijd je dat je bloeddruk te snel daalt. Onze cardiotoestellen hebben bijna allemaal een ingebouwde cooling down functie. Op het einde van je inspanning zorgt die er automatisch voor dat je nog even aan een verlaagd niveau verderdoet. 

10)  Drink een elektrolytendrank

Wanneer je sport verlies je niet enkel veel vocht, maar ook belangrijke mineralen. Denk maar aan kalium, natrium, magnesium, etc. Om deze reserves aan te vullen, kan je een eletrolytendrankje nuttigen. Elektrolyten reguleren de vochtbalans in je lichaam en gaan spierkrampen tegen. 

We hopen dat je met deze nuttige tips verantwoord aan het sporten kan tijdens deze hete dagen. Fijne workout gewenst! 


Sign up for our newsletter and receive the leatest news!

Subscribe here